הודעת הכנסת: הצעת חוק חדלות פירעון תשנה את דיני הקדימה לטובת הנושים הקטנים
המבוא להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ו-2016 / עו"ד נועם קוריס
- דברי הסבר לגבי מבנה הצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ו-2016 / עו"ד נועם קוריס
- דברי הסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התש... (חלק א)
- דברי הסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התש... (חלק א' פרק ב')
- דברי ההסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הת... (חלק ב')
- דברי ההסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הת... (חלק ב' סימן ב')
- דברי ההסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הת... (חלק ב' סימן ד')
- דברי ההסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הת... (חלק ג')
- דברי ההסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הת... (חלק ד')
- דברי ההסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הת... (חלק ה')
- דברי ההסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הת... (חלקים ו'- ז')
- דברי ההסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הת...(חלקים ח'- ט')
- דברי ההסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הת...(חלק י')
- דברי ההסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הת... (חלקים יא' - יג')
- דברי ההסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הת... (חלק יד')
- דברי ההסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הת... (תוספות)
- תזכיר חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ה-2015 חלק א'
- תזכיר חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ה-2015 חלק ב'
- תזכיר חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ה-2015 חלק ג'
- תזכיר חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ה-2015 חלק ד'
- תזכיר חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ה-2015 חלקים ה'-ז'
- תזכיר חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ה-2015 חלקים ח'-י
- תזכיר חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ה-2015 חלקים יא'-יב'
הודעה הכנסת מיום:
24 במאי 2016, ט"ז באייר תשע"ו, בשעה 17:30
שיקום החייב מהווה ערך מרכזי בהצעת החוק
ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת החלה היום לדון בהצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי.
דיני חדלות הפירעון, נועדו להתמודד עם משבר כלכלי של חייב, מתוך ניסיון למקסם את האינטרסים של כל הצדדים המעורבים. כיום, הליכי חדלות פירעון מוסדרים בשלושה חוקים – פקודת פשיטת הרגל, פקודת החברות והוראות מסוימות בחוק החברות. שתי הפקודות חוקקו עוד בתקופת המנדט.
נוצר צורך בחוק עדכני אשר יסדיר את מכלול ההיבטים הקשורים בעניינו של חדל פירעון, בין אם מדובר ביחיד ובין אם בתאגיד. הצעת החוק, תבטל את הפקודות והסעיפים בחוק החברות, ותקבע הסדרים שנועדו לייעל את ההליכים בדיני חדלות הפירעון בישראל.
התכליות העיקריות של הצעת החוק הן: יצירת מסגרת חקיקתית אחת אשר תחול הן על יחידים והן על תאגידים בחדלות פירעון, ותסדיר את כל היבטי חדלות הפירעון. לרבות ההצעה לערוך שינוי מבני ברשויות האחראיות על יישום דיני חדלות הפירעון – בתי המשפט, הכונס הרשמי ורשות האכיפה והגבייה. הצבת השיקום הכלכלי כערך מרכזי של הליכי חדלות פירעון של יחידים ובמידה רבה גם של תאגידים. הגדלת שיעור החוב שייפרע לנושים. מתן דגש לוודאות ויציבות הדין על חשבון שיקול דעת רחב של ביהמ"ש.
אף שכבר בדיון הראשון נשמעו חילוקי דעות על סעיפים שונים, הצעת החוק וראש הצוות המשפטי-כלכלי שהוביל את הדיונים ואת ניסוח הצעת החוק עו"ד אבי ליכט, זכו לתמיכה ושבחים רבים מכל הגופים הנוגעים בדבר. ובהם משרד האוצר, הנהלת בתי המשפט, לשכת עורכי הדין, לשכת רואי החשבון, איגוד הבנקים, ואיגוד חברות הביטוח.
יו"ר הועדה ח"כ ניסן סלומינסקי אמר "חשיבות החוק בעניי, הוא שיקום החייב וייעול ההליכים הבירוקרטיים. סלומינסקי הבטיח לסיים את הדיונים בהצעת החוק עד תום כנסת החורף של הכנסת.
שרת המשפטים איילת שקד אמרה בפתיחת הדיון אני מתרגשת שמתחילים לעבוד על הצעת חוק זו. אשר לדבריה נמצא בראש סדר העדיפויות של משרדה. "העקרונות שהנחו את הצעת החוק, הוא שיקום החייב, חלוקת הנשייה בצורה שוויונית, קיצור הליכים והפחתת בירוקרטיה. אם נצליח בכך, כל אזרחי ישראל ירוויחו מכך. אמרה שקד.
ח"כ מירב מיכאלי אמרה הדאגה שלי שהצעת החוק מחזקת את החזקים ומחלישה את החלשים. ובכך העסקים הקטנים עלולים לצאת פחות מוגנים. לדבריה, במציאות הנוכחית, אנשים יכולים להיות גם נושים וגם חייבים. אולם יש ציבור עצום שהוא שקוף שיכול להיות רק חייב. ההצעה עלולה לגרום שהמודל הנכון של מקרה IDB, שהופך חברה חדלת פירעון הנושים שלה, לא תוכל להתקיים יותר. או להפוך נושים כמו במקרה ענבל אור, לפחות אפקטיביים. ומאידך, ההצעה לא תגן על חוסכים מפני מקרים כמו פישמן״ אמרה מיכאלי.
ח"כ אוסמה סעדי אמר "הזינוק במספר פושטי הרגל, מחייב אותנו ליצור מערכת איזונים בחוק, להבטיח את שיקום החייבים שלא יפלו לכל חייהם, ולהעניק להם הזדמנות לפרנס את משפחתם ולהחזיר את חובותיהם".
ח"כ רויטל סויד אמרה "מחובתנו לדאוג לזכויות החייבים שכבודם לא יירמס תחת גלגלי החוק הגדול הזה".
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד אבי ליכט אמר "להצעת החוק תהיה תרומה מיקרו ומקרו כלכלית. אלפי אנשים הופכים מידי שנה לחדלי פירעון, וכל אחד מהם משפיע על מעגלים רבים סביבו. חלק גדול מדיני חדלות פירעון, הינם פרי הפסיקה, ופסיקה ככל שתהיה טובה, לא יכולה להחליף חקיקה ראויה. לדבריו, אנו מבקשים להשיג בחוק ערכים חשובים כדוגמת החזרת חדל הפירעון למעגל הכלכלי, וערך שיקום החייב. לא כל מי שנכשל, הוא רמאי או לא מוסרי. יש גם אנשים שחטאו, בהם נטפל בצורה ממוקדת באמצעות מתן סמכויות אכיפה נרחבות לממונה על השיקום הכלכלי. הרגולציה תהיה ממוקדת באלו שחטאו. עוד אמר ליכט, אנו מציעים לבטל את רוב דיני הקדימה, לטובת הנושים הקטנים. חלק מהנשייה נעביר לגופים הקטנים, לספקים וללקוחות, על חשבון הנושים הגדולים המובטחים. ליכט הוסיף ואמר כי ההצעה תבצע שינוי מבני בהעברת חלק מהדיונים מבתי משפט המחוזיים לבתי משפט השלום.
כונס הנכסים הרשמי פרופ' דוד האן אמר "זה רגע גדול, כמעט מפעל חיים עבורי. 21 שנות מחקר מושקעים פה. הצעת החוק מהווה טרנספורמציה, למשפט מנדטורי שהאנגלים הניחו לפיתוח כלכלה, אולם כדאי להחליף ולעדכן את הפקודה בחוק מודרני". לאחר פיתוח פסיקתי ענף, הגיע השעה לעשות סדר. לדבריו, רק קצה הקרחון מהתחום מגיע לפסיקה בבית המשפט העליון. רוב ההלכות נקבעות בבית המשפט המחוזי". האן התייחס לתחום האשראי ואמר "כאשר בנק מלווה כסף, הוא רואה מולו פושט רגל בפוטנציה ולא לווה".
מנהל רשות האכיפה והגבייה, עו"ד תומר מוסקוביץ' אמר "הרשות בקשה למצוא פתרון לחייב המוגבל באמצעים, ולכן יזמה את הוראת השעה למתן הפטר לחייב מוגבל באמצעים ובתקופה האחרונה נתנו עשרות החלטות למתן הפטר. ביחס לרוב הגדול של החייבים המועמדים להפטר לא הוגשו התנגדויות והם יוצאים לדרך חדשה. הוראת השעה היא למעשה הכנה לקראת חוק חדלות הפירעון החדש.
נציג איגוד הבנקים פרופ' שלום לרנר הביע דאגה נוכח הפרסום על עליה של-55% בפשיטות רגל. "העלייה המהירה של מספר פושטי הרגל, עלולה לחבל במהלך". אמר לרנר.
יו"ר הוועדה ח"כ סלומינסקי הודיע כי הוועדה תמשיך לדון בהצעת החוק מידי יום שלישי.
אודות משרד עו"ד נועם קוריס ושות'
עו"ד על משרד עו"ד נועם קוריס ושות:
נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס, נועם קוריס
מאמרים מאת עו"ד יסידור שוורצמן
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה